вторник, 26 октомври 2010 г.

Храмов празник и народен събор честваха жители и гости на село Тешово

Храмов празник и народен събор, посветен на Великомъченик Свети Димитър, честваха днес жители и гости на гоцеделчевското село Тешово, информира Е-79 . 
Възрожденският храмов комплекс "Св. Димитрий" е напълно възстановен преди две години. На днешния празник в Тешово пристигат богомолци от Неврокопско и Петричко-санданския район.
Да се възстановят храмовия комплекс "Св. Димитрий" и традиционният народно-черковен събор на Димитровден, е сбъдната мечта на църковното настоятелство в село Тешово. Освен храм, посветен на Св. Димитър, комплесът вкючва още кула с уникален часовник, килийно училище, гостоприемница и читалище. По инициатива на местното черковно настоятелство с доброволен труд и дарения, само за четири години, комплексът грейна с първоначалния си възрожденски блясък.
На мястото на храма е съществувал малък параклис от 1828-ма година. През 1843 година будното население на Тешово започва изграждането на голям духовен комплекс, посветен на християнството, науката и културата.
Празничната литургия за храмовия празник днес отслужиха свещенослужители от клира на Неврокопския митрополит Натанаил. Осветен бе и раздаден курбан за всички гости на селото, приготвен от две телета, дарени от хистолюбив местен животновъд, пожелал анонимност.
Само за две години съборът в Тешово доби завидна популярност. Организирано богомолци пристигнаха с автобуси не само от Неврокопско, но и от Петричко-Санданския район. Народното веселие на селския мегдан в Тешово продължи до късния следобед на празничния ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар